co se děje nejenom v trávě............
Kde se můžete setkat s barevnou pšenicí v srpnu a září?
13.08.2013 09:55Ano, na přelomu měsíce srpna a září se budete moci seznámit, díky zaměstnancům a studentům Ústavu biologie rostlin Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, s problematikou barevných pšenic na dvou akcích v ČR. První akcí je tradiční výstava "ZEMĚ ŽIVITELKA" v Českých Budějovicích, která se koná od 29. 8. do 3. 9. 2013. Druhou akcí je "FESTIVAL VĚDY" v Brně, který se bude konat 13. a 14. 9. 2013. Na obou akcích se budete moci na vlastní oči a ruce seznámit s modrou a purpurovou pšenicí, a výhodami těchto pšenic v porovnání s tradičními barevnými variantami pšenic.
Barevné pšenice využívají genetickou rozmanitost, kterou přirozeně poskytuje rozsáhlý rod pšenice (Triticum ssp.), kdy byly geny přeneseny do genomu zemědělsky nejvyužívanější pšenice obecné (Triticum aestivum L.) s využitím klasických metod šlechtění (tzn. křížení a výběr). Nejedná se tedy o geneticky modifikovaný organismus (GMO), což jeden z nejčastějších dotazů. Obliba barevných pšenic ve světe roste o čem svědčí velký zájem nejenom v okolních státech EU, ale i v Rusku, Japonsku, USA a Kanadě. Ve spojitosti s barevnými pšenicemi se můžeme velmi často setkat s pojmem "funkční potraviny". Jak jsou vlastně funkční potraviny definovány? Funkční potraviny -potraviny s deklarovanými zdravotními účinky, vědecky podloženými a právě barevné pšenice se zvýšeným obsahem anthokyanů (látek a antioxidačním účinkem) mohou a jsou vhodnou surovinou pro výrobu takových to potravin.
Anthokyany, látky flavonoidní povahy, jsou vysoce ceněné nejen pro své senzorické vlastnosti, ale zejména pro blahodárný vliv na zdraví. Jejich benefitem je zejména antioxidační aktivita a pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a nervovou soustavu. Tento blahodárný účinek byl prokázan několika vědeckými studiemi, např. Wallace (2011), Gao et al. (2012), Yang et al. (2012).
Citace:
Gao X., Cassidy A., Schwarzschild M. A., Rimm E. B., Ascherio A. (2012) Habitual intake of dietary flavonoids and risk of Parkinson disease. Neurology, 78(15): 1138-1145.
Wallace T.C. (2011) Anthocyanins in cardiovascular disease. Advance in Nutrition, 2(1): 1-7.
Yang Y., Shi Z. Y., Reheman A., Jin J. W., Li C. L., Wang Y. M., Andrews M. C., Chen P. G., Zhu G. H., Ling W. H., Ni H. Y. (2012) Plant Food Delphinidin-3-Glucoside Significantly Inhibits Platelet Activation and Thrombosis: Novel Protective Roles against Cardiovascular Diseases. PLOS ONE, 7(5): doi:
—————
